Mi az a zöldtető?

A zöldtető tulajdonképpen növényzettel borított födém. A lapos tetejű épületeken kialakított függőkertek már az ókori keleten is kedveltek voltak a jómódú réteg számára és elsősorban esztétikai célokat szolgáltak. Ez manapság sem elhanyagolható szempont de nem hagyhatjuk figyelmen kívül az energiatakarékossági illetve környezetvédelmi szempontokat sem amelyek egyébként is kéz a kézben járnak.

Az energiatakarékos, korszerű fűtési rendszerek csak akkor hatékonyak, illetve költségkímélőek, ha a falazat illetve a tető szigetelése megfelelő. A szigetelés hatékonyságán túl az esztétikai értékét is növelhetjük az egyébként kihasználatlan lapos tetőnknek, dupla haszon. Ez esetben a növényzet, és a szigetelés réteg egy egységként jelenik meg.

Miért jó a zöldtető?

A zöldtető esztétikai értékét és praktikusságát senki sem kérdőjelezi meg. Például egyes bevásárlóközpontok teteje pihenőhelyként illetve rendezvények helyszínéül szolgál. Hőszigetelési, és vízszigetelési szempontból is igenhasznos lehet egy megfelelő szigetelőréteggel egybekötött zöldtető. Télen hőtároló szerephez jut, míg nyáron óv a túlzott felmelegedéstől.

A zöld növények oxigén termelésükkel is hozzájárulnak jobb közérzetünkhöz. A zöldtető élettartama duplája a hagyományos lapostetőnek, ezért egyszerre gazdaságos és a környezetvédelmi szempontoknak is megfelel. Hangszigetelő szerepe sem elhanyagolható. A zöldtető kialakításakor felhasznált növénytársulás függvényében sajátos élővilágot tartanak fenn.

Mennyibe kerül a zöldtető?

Mennyibe kerül a zöldtető? Minden tető más, pontos árajánlatot zöldtető telepítésre, és garanciális kivitelezésre csak pontos adatok birtokában tudunk adni. Egy egyszerűbb zöldtető már minimális többletköltséggel kivitelezhető. Sokan tévedésből azt hiszik, hogy csak földet kell hordani a tetőre és növényeket beleültetni és már kész is van a zöldtető, de valójában ez sokkal bonyolultabb.

A zödtető egy pontosan megkomponált rendszer, amelynek alapja az épület teherhordó födéme , hő és vízszigetelés és egyéb műszaki rétegek amelyre az erre a célra készült speciális tetőkerti talaj kerül a kiválasztott növénykompozíciókkal. Egy tökéletesen funkcionáló zöldtető megépítéséhez építész, statikus, szigetelésben jártas szakember és kertész komplex együttműködésére van szükség. A zöldtető létrehozása sok éven át gyönyörködtet majd bennünket látványával és még energiát is spórolunk vele. .

Megéri nekem a zöldtető?

Egy zöldtetőnek nem csak szigetelési, hanem esztétikai céljai is vannak. Így az energia spóroláson kívül nem vagyonbeli pozitív hatások is elérhetők vele. Szubjektív, hogy kinek éri meg. Önállóan hozzákezdeni nem érdemes, mert több kárunk születhet a helyreállítási munkálatok szükségessége miatt, mint amit spóroltunk a szakember munkadíján.