A beázás az a kellemetlen esemény, amely néha alattomosan lassan kezdődik, de villámcsapásszerűen is a megkaphatjuk a nyakunkba. Ilyenkor elkezdődhet az izgatott kérdezősködés az ismerősöktől és a telefonszámok felkutatása.
Nekünk itt mindig sikerül segítséget találni: telefonszam-tudakozo.hu.

Lapostető javítás foltszerűen?

A lapostető javítással kapcsolatosan akad néhány tévhit. Előnyük hogy egyszerűek és kényelmesek és költséghatékony a megvalósításuk emellett jól hő szigetelhetők, de ha beáznak sok kellemetlenséget és fejtörést okoznak a tulajdonosnak.

A régi építésű bitumenes tetők mára már elöregedtek és beáznak. Ilyenkor a tulajdonos megtekinti a folt méretét és megkeres, hogy 1 vagy 5 négyzetméter területen kellene a tetőt javítani. Sajnos ez a gyakorlatban nem szokott ezen a módon működni.
Meg lehet javítani a tetőt azon, akis folton, de a sikerfaktor ebben az esetben elég csekély.

Miért történik ez?

Először is nagyon gyakran a beázás nem ott történik, ahol a probléma van, mert szinte mindig az áttörések mentén jelentkezik valójában. A többszörösen újraszigetelt tetők esetében még színesebb a helyzet. Ebből ma Magyarországon igen sok van.
Ha jön a zivatar a záróréteg alá is bejut a víz, innen már a repedések és rétegek mentén több métert is vándorolhat, amíg a beázás a garázs vagy lakóépület plafonján szemmel láthatóan megjelenik.
Jellemzően a kémény, szellőző, belső összefolyó mentén érkezik és a csillárt sem kíméli. A fizika törvényei működnek akármilyen kellemetlen is.

Kit terhel a költség társasház esetében?

Fogós kérdés szokott még lenni a társasházi lakások szigetelése. Ha csak egy lakás ázik be kinek a költsége megjavítani. A beázásban nem érintett lakók gyakran leszavazzák a közös pénzből való javítást és ilyenkor csak az érintett lakás feletti rész újraszigetelése történik meg, ami sajnos csak félmegoldás. A probléma hamar újra jelentkezik egy másik helyen. Valódi megoldást a tető teljes felületén létre hozott új szigetelőréteg jelenti.

Igényel-e gondoskodást a  lapostető?

A lapostetők remek gyűjtőhelyül szolgálnak a falevelek és más a madarak vagy a szél által görgetett hordalék számára. Ez a hordalék pedig gyakran eltömíti a tetőösszefolyókat illetve csatornákat, ami eredményezheti, hogy az esővíz nem ott fog lefolyni ahol mi kijelöltük az útját, hanem a falon.
A mohásodás is gondot okozhat, sőt esetenként növények is megtelepedhetnek.
Az évi 1-2 alkalommal való ellenőrzéssel a tető letakarításával sok kellemetlenséget megelőzhetünk és a szigetelés élettartamát is hosszabbá tehetjük.

Ha egy helyen van beázás, akkor csak egy helyen van gond?

A esővíz leginkább az áttörések mentén tud távozni a tetőről vagy a födém és a szigetelés repedési adnak utat neki. A tapasztalat azt mutatja, hogy általában több pontról folyik össze az egy helyen beázó tetőn is a csapadék.

A beázás helyen könnyen felismerhető?

Lapostetők esetében nem mindig lehet egyértelműen meghatározni a beázás helyét. A leggyakoribb hibatényező a silány alapanyag miatti általános anyaggyengeség vagy a szigetelés elöregedése.
Mindkét esetben a tető újra szigetelése jelenthet megoldást, mert a hajszálrepedések miatt újra és újra felbukkan a beázás problémája.
A foltszerű javítással nem várható beázás mentesség.

Felmerül, a kérdés mit tehet az, akinek nem áll módjában az egész tetőt leszigeteltetni?
A foltszerű javításra kaphat-e garanciát a megrendelő? Ha valamit muszáj tenni, akkor arra figyeljünk, hogy írásos szerződésünk, legyen a kivitelezővel. Kérjünk a kivitelezőtől írásos véleményt a munka elvégzésének mi várható eredménye és milyen garanciát tud vállalni rá.