A lapostető tulajdonosok gyakran keresnek meg az alábbiakkal: beázik a lapostetőm be kellene, foltozni csak ott ahol a beázás van, a többi jó még. Az elmúlt években fel volt újítva csak a problémás helyeken kérem a javítást.
A lapostető remek dolog, egyszerű, olcsón építhető, és ha szükséges könnyen módosítható. A baj akkor következik be, ha tönkremegy a szigetelés vagy az is lehet, hogy sohasem volt jó. Előbb vagy utóbb minden lapostetővel megtörténik, hogy beázik.
Ilyenkor keres meg minket a tulajdonos, hogy látja hol a beázás és a felette lévő néhány négyzetmétert foltozzuk be. Remek lenne, ha ez ilyen könnyedén megtörténhetne, de sajnos ez nem így van.

A lapostető javítása

Mi teszi bonyolulttá a lapostető javítást? A javítás maga valóban nem bonyolult azonban a várható siker esélye elég alacsony a foltokban való javítás esetén. Ennek az oka csupán, hogy többnyire nem ott van a probléma ahol a beázás helye látszik, mert a jellemzően a többszörösen újraszigetelt tetők estében a záró réteg alá is bejut az eső, és amikor bejutott már több más helyre is beszivárog nemcsak ott mutatva beázást ahol bejutott, sőt. A víz mindig a legrövidebb utat választja, kémény szellőző, belső összefolyó területén mutatja a beázást, ettől függetlenül több méterre is el tud jutni a beázás helyétől a víz.

Lehetséges-e csak foltokban szigetelni a lapostetőt?

Gyakran kialakul az az érdekes nézőpont, hogy egy helyen látszik a beázás tehát csak egy ponton szükséges a javítás. Sajnos ez a legritkább esetben működik ilyen egyszerűen.
A fennálló beázás gond egyértelmű meghatározása igen nehéz. A leggyakoribb probléma hogy silány minőségű alapanyagokat használtak a lapostető szigeteléshez esetleg az eddigi javításokhoz is. Emiatt sem célszerű a foltonkénti javítás, mert a foltra folt technikával mindig lesz egy újabb gyenge pont ahol be fog ázni a tető. Általában közelről látható a sok hajszálrepedés a lapostetőn. Ha tető teljes területén hibás a szigetelés nem várható a beázás mentesség a foltszerű javítással.

Mi a teendő társasházi lakások beázása esetén?

A társasházi lakások esetében kicsit megbonyolítja a helyzetet, hogy van, aki szerint lehet lakásonként szigetelni, mert az éppen nem ázó lakó nem tud, vagy nem akar beszállni a költségekbe. Sajnos a lakásonkénti lapostető felújítás nem szokta hozni az elvárt eredményt, a teljes beázás mentességet. Társasházi lakások esetében is a teljes tető felületen javasoljuk az új szigetelő réteg kialakítását.
A lapostető tulajdonosok többsége azt gondolja, hogy a tető nem igényel gondoskodást, pedig a falevelek és a szél által összegyűjtött egyéb hordalék remekül meg tud telepedni rajta. Ez a hordalék eltömítheti a tetőösszefolyókat, csatornákat. A csapadékos helyeken a mohásodás is előfordul, sőt még növények megtelepedése is előfordul. Ezek elkerülésére 1-2 havonta érdemes szétnézni a tetőn. A felsorolt kockázati tényezők kiszűrésével javíthatjuk a tetőszigetelésünk tartósságát, és ha arra kerül, a sor csökkenthetjük a lapostető javítási költségeinket.
A foltszerű javítás ellen szól az is hogy a folt bezavarhat a folyásirányba, dilatációba. Ha mégsem születik jobb döntés a foltszerű javításnál az összefolyók cseréje jelentősen módosíthatja a hatásfokot.
Optimálisabb az a helyzet, amikor a régi kavicsszórt öntött bitumen helyett bitumenes vastaglemez van.
Összességében kijelenthetjük, hogy nincs két egyforma lapostető és nincs két egyforma beázás sem.
Nem kell lemennie a térképről hogy megoldja a problémát. Ha minket bíz meg a lapostető szigeteléssel illetve javítással lelkiismeretes, megbízható feladatvégzést garantálhatunk.